2022-03-21 Måndagsträff med ISS på Observatoriekullen

Jag och Jan Art kom upp till kullen vid 19. Håkan Lundberg var där och hade öppnat, och några medlemmar (nya och gamla) var i Magnethuset för första gången. Jag hade under eftermiddagen sett att ISS (International Space Station) skulle vara synlig klockan 19.14 – 19.17 i SSW till SE. Altituden skulle vara 10-15 grader.

Vi gick ut i god tid och ställde oss söder om huvudbyggnaden precis utanför den stora salen. Där var det lite trädgrenar i vägen, men det mesta skulle gå att se. Vädret var med oss för en gångs skull och det var klart.

Klockan 19.14 skulle ISS komma upp över horisonten. Vi såg den inte till en början då det var ett hus i vägen. Men snart så syntes en ljussvag prick som rörde sig från höger till vänster. Vi såg ISS! Det var första gången i alla fall jag sett den uppifrån kullen. Och vilken perfekt timing, precis efter 19 när vår träff startade.

ISS blev ljusstarkare ju längre vi såg den och till slut försvann den in i jordskuggan, och kunde inte ses mer. Vi såg den totalt i cirka 2 minuter. Detta tittade vi inte på genom kikare eller dylikt, utan med blotta ögonen.

Vilken rolig observation!

De som var närvarande blev väldigt glada och entusiastiska. Efter det lyckade momentet gick vi upp i kupolen och tittade i teleskopet, och alla blev nöjda med kvällen. Extra kul var det för några nya medlemmar som var i Magnethuset för första gången, bl.a. en 7-årig flicka. Elsa hade tydligen inte pratat om annat än astronomi på vägen hem, roligt med så intresserade medlemmar!

Vi får väl se om vi lyckas tajma en till passage av ISS någon gång! Minnesvärt är det minsta man kan kalla tillfället.

Text: Katarina Art

Lämna ett svar