2022-03-14 Observationskväll i Magnethuset

Månen. Foto: Katarina Art

Vi kom vid 19-tiden och jag pratade först lite med Kiwako om Kulturnatten som STAR kommer att vara med på. Stockholms Kulturnatt går av stapeln lördagen den 23 april mellan klockan 18 och 24 och är ett jätteevent med massor med muséer och andra institutioner öppna under kvällen. Tanken är att man ska hinna besöka flera olika event.

Sedan så hade Tony äntligen lyckats lossa de två ringarna till diagonalspegeln som fastnat i varandra och gjort observationer genom teleskopet svåra. Han tog med dem till jobbet och där fick han hjälp, de satt obönhörligt fast. Men till slut så lossnade de, enträgen vinner! 😊

Vi begav oss upp i kupolen försatt testa diagonalspegeln samt observera då vädret var klart. Det blev ca 14 personer totalt under kvällen som observerade.

Vi började med att titta på Orionnebulosan. Några nya medlemmar var även med och observerade. Kul, hoppas de tyckte det var roligt.

Därefter ställde vi in månen som var uppe och kommande, 82 % belyst. Alla fick en titt på den innan vi provade vårt nya okular, ett Hyperion 21 mm. Vi konstaterade att okularet var mycket behagligt att titta genom, och gav en klar och krispig bild. Okularet kommer bli toppen att använda både för oss och på kommande visningar. Med det får vi förstoringen 133 gånger.

Efter dessa observationer så gick de flesta ner till föreläsningssalen. Jag hade med mig min Canon EOS 760D systemkamera och tänkte fotografera genom teleskopet med de ganska nyinköpta T-ringarna. Vi har skaffat en T-ring till Nikon F-fattning samt en ring till Canon EOS EF-fattning. Det fungerar så att man tar av bort objektivet och sätter T-ringen där i stället. Sedan sätter man fast T-ringen i teleskopet i stället för diagonalspegeln. Jag fick fina bilder av månen och blev mycket nöjd.

Vi försökte även se om det gick att sätta T-ringen på okularet för okularprojektion (större förstoring), men det visade sig behövas ytterligare en adapterring för detta. Vi får väl skaffa en sådan i framtiden. Men det går ganska bra att fota utan okular, det blir en väldigt bra förstoring, teleskopet har fokallängden 2800 mm, och det motsvarar ett teleobjektiv med en brännvidd på 2800 mm vilket inte finns att få tag på i dagsläget. Vanliga teleobjektiv till kameror är mellan 300-600 mm.

Så, du kan ta med din kamera och försöka fotografera hos oss. Bara du har Canon EOS EF-fattning eller Nikon F-fattning. Det går naturligtvis bra om du har en egen T-ring till annat kamerasystem, vi har T-adaptern till teleskopet.

Text: Katarina Art

Lämna ett svar