2024-04-22 Föredrag – ZEISS, en 170-årig resa

Peter Nerman höll ett föredrag om den tyska firman Zeiss och hans besök där i höstas. 10 deltagare i lokalen och 6 på Zoom följde den intressanta berättelsen som började för 175 år sedan i en liten ort kallad Oberkochen i Bayern.

Peter beskrev hur Carl Zeiss började göra ett mikroskop, ensam i sin firma till en början. Hur tillverkningen växte och han kunde börja anställa medhjälpare och även diversifiera sig mot andra produkter.

I andra delen av föredraget berättade Peter om Zeiss-muséet. Där kunde man t.ex. beskåda Zeiss unika objektiv i UV för att kunna bränna mikrochip. Objektivet finns bara i ca 10 exemplar i världen och ser ut att väga multum, en riktigt stor och häftig pjäs.

Muséet är öppet vardagar och har fritt inträde. Peter rekommenderade det starkt för den som är i närheten av Stuttgart (ca 70 km ost därom).

Tack Peter för det intressanta föredraget!

Text: Katarina Art

Lämna ett svar