2024-05-06 Astrofotokväll

Alltid lika spännande och intressant att få se bilder från medlemmars fotografiska sessioner. Den här kvällen bjöd på resultat från avancerade amatörer till nybörjare.

Först ut var vår mångårige medlem Ivar Hamberg som hade bilder på månen med jordsken, den aktuella kometen 12P/Pons-Brooks, några superfina solbilder med fläckar och protuberanser tagna i olika våglängder samt några galaxbilder. Synnerligen intressant var hans presentation av hur brusreduceringsprogrammen BlurXT och NoiseXT kunde förbättra bilder på ett nästan magiskt sätt. För honom hade det dock krävt inköp av en ny kraftfull gamingdator. Se Ivars artikel på sidorna 16-17.

Katarina och Jan Art hade beskådat och fotat solförmörkelsen i Mexico 2024-04-08. Lätta skyar förtog en del av deras upplevelse men de var nöjda ändå. Se även deras berättelse på sidorna 13-15.

Bengt Rutersten visade några bilder från Kulturnatten 2024-04-20 samt ett par bilder av kometen 12P/Pons-Brooks.

Pablo Rodriguez, medlem sedan 1 år, hade plåtat Plejaderna och Orion med teleskop och mobilkamera med bra resultat.

Till sist berättade den evigt experimenterande amatören Göte Flodqvist om sitt projekt att fota himlen med helhimmelkamera (fisheye) i våglängden H-alfa vilket krävde hembygge med avancerad optik.

Lämna ett svar