2022-02-21 Fjärrstyrt teleskop på Torö

Vår medlem Mikael Nekludov underhöll oss denna kväll med att berätta om sitt egenbyggda observatorium med ett teleskop som kan fjärrstyras från hans hem i Nacka. Observatoriet ligger på en mörk plats på Södertörn. Själva fundamentet och byggnaden hade Mikael byggt själv medan den öppnings- och roterbara kupolen är av märket Pulsar Dome med motordrift. Tyvärr var det vissa problem med driftsäkerheten. Vidare finns, förutom teleskop med filterförsedd kamera, en Cloudwatcher Solo väderstation, en övervakningskamera och en flat-field panel som också utgör lock för teleskopet. Alltihop styrs via Internetuppkoppling till en dator i observatoriet. Vi kunde förstå att det kan ha sina problem att få allt att fungera klanderfritt men vilken lycka när bilderna börjar strömma in till datorn på hemma plan. Föredraget sändes digitalt på ZOOM med 11 deltagare och några i Magnethuset.

Lämna ett svar