2009-05-04 Astrofotokväll

Bengt Blockmar

En återkommande punkt i STAR’s program, som alltid brukar vara trevlig, är astrofotokvällen och denna kväll var inget undantag. Det blev en mycket trivsam kväll där det bjöds på bildvisning och prat runt bilderna.

Kvällen började som vanligt med att Nils-Erik ”Nippe” Olsson gick runt och frågade vilka som hade material att visa. Till en början såg det som att det ”bara” var två medlemmar som hade material med sig for visning, nämligen Mats Ekberg och Bengt Rutersten. Men så visade det sig att Bengt Blockmar hade sin digitalkamera med sig och tack vara att STAR sedan något år tillbaka har en modern dator med minneskortsläsare kunde Bengt överföra bilderna från minneskortet till datorn så att vi övriga kunde ta del av dom.

Bengt Blockmar visade några bilder på STAR’s instrument ute i Saltsjöbaden och bilder från Värmlands Starparty där det bjöds på diverse bilder av olika instrument och mingel i anslutning till Statpartyt. Det smög sig också med fina naturbilder från Frykensjöarna där Bengt har sommarstuga. Slutligen så visade Bengt diverse bilder tagna vid olika evenemang under ”100 timmar astronomi”.

Mats Ekberg

Mats Ekberg visade några bilder på djuprymdsobjekt, b1.a. en bild på M42 fotad genom teleskop med en enkel webkamera, en imponerande bild med tanke på den enkla tekniken. Sedan följde bilder på M57 och M27. M57 bestod av ca 100 stackade bilder och M27 av ca 400 stackade bilder. Fantastiskt vad den digitala tekniken erbjuda. Mats visade sedan en filmsekvens där han hade hoppats att få med norrsken. Något norrsken fastnade dock inte på filmen, men däremot en hel del flygplan som startade från Arlanda med tända strålkastare, vilket var mycket effektfullt eftersom filmen visades i hög hastighet. Till sist visade Mats några filmsekvenser på månen tagna med olika brännvidder, den sista filmsekvensen var tagen med 1000 mm brännvidd och då svischade ett flygplan förbi framför månen och efterlämnade sig två avgasstrimlor som sakta drev bort, en tjusig avslutning på filmvisningen.

Bengt Rutersten

Bengt Rutersten hade med sig bilder på Saturnus fotad med en webkamera genom sitt eget C11-telesk0p, brännvidden var ca 7 meter. Vidare hade Bengt fotat Venus faser, 1 bild per månad och när bilderna läggs bredvid varandra syns faserna tydligt. Kometen Lulin, som var på besök nyligen, hade Bengt också lyckats fånga på bild. Att vinkeln på Saturnus ringar ändrar sig från år till år känner väl dom flesta amatörastronomer till. Bengt hade tagit en bild av Saturnus varje år sedan 2004 och satt ihop bilderna, så att man tydligt kunde se vilken skillnad det är på ringarnas vinkel gentemot jorden.

Sist avslutade Bosse Zachrisson med några bilder från Valborgsmässoafton på en solpelare, dvs där ljuset från en lågt stående sol lyser rakt upp genom ett moln av iskristaller. Han hade också lyckats med ett par bilder av månen tagna på fri hand med en kompaktkamera hållen bakom okularet på klubbens teleskop i Magnethuset.

Text: Johan Olzén
Foto: Gunnar Lövsund/Bengt Rutersten

Lämna ett svar