2009-04-20 En kväll i Saltis

Gunnar Lövsund har hittat Merkurius

Amatörastronomens väg är förvisso beströdd med törnen som mulet och regn, för att inte tala om ”aberrationer” av alla de slag, vi får dragas med. Men ibland är makterna med oss! Den 20:e april blev en strålande dag. Helt klar himmel och STAR-programmet bjöd på en observationskväll vid Saltis. Så iväg med tunnelbanan till Gamla Observatoriet och Magnethuset. Ett dussintal entusiaster var där, och efter att kollat att alla fick plats i bilarna, bar det av.

Väntan i saltiskupolen

Inga problem med parkeringen vid Observatoriet. Strålande utsikt över Saltsjöbaden och inte ett moln i sikte. Vi började med att titta på Astrografen, som ligger i en kupol for sig. Även om instrumentet är gammalt och omodernt, så är det i alla fall imponerande. Sedan jag sist var där har man målat om väggarna, så det ser snyggt ut. Frågan är vad man kan använda instrumentet till. För astronomiska observationer är nog loppet kort, men det är ju ett fint minnesmärke över en högt utvecklad, men föråldrad teknik. Om Du är intresserad, sa läs Lars Karlssons artikel i STELLA 2/3 2007.

Karsten Jöred och Gunnar Lövsund letar planeter

Men himlen kan inte vänta. Gunnar Lövsund släppte in oss i Meridian-huset. Vad fanns det för intressant att rikta teleskopen mot? Klockan drog mot halv 9 och fortfarande ganska ljust på himlen. Några av de ljusstarkaste stjärnorna började synas, Arcturus och Capella t.ex., men fortfarande för ljust för att se några svagare objekt. Av planeterna var Merkurius av intresse. Planeten stod bra till i NV och c:a 10 grader över horisonten. Efter en del letande kunde Gunnar få in den i synfältet på refraktorn. En liten grå skiva. Det är ju fantastiska bilder vi har fått i tidningarna och på nätet, inte bara av Merkurius, utan också av mycket annat i Universum. Det sägs att Kopernikus dog utan att ha sett Merkurius, gudarnas bevingade budbärare. Observationerna utomhus fortsatte. En del hade med sig fältkikare, som kom väl till pass. När himlen hade mörknat, fortsatte vi med att titta på några galaxer, stjärnhopar och Saturnus i Newtonteleskopet. Kvällen gick och kaffetermosen satt inte fel. Vid halv 11-tiden började det bli dags att vända hemåt efter en lyckad kväll. Kameran var med och det blev några bra bilder till minnenas album.

Text: Bengt Blockmar

Lämna ett svar