2009-04-02 – 2009-04-05 100 timmar Astronomi

Torsdagen den 2 april till söndagen den 5 april hade Astronomiåret 2009 sin höjdpunkt. Det var under den tiden som alla observatorier i hela världen öppnade sig och visades upp för allmänheten. V1 som bor i Stockholm hade många bra aktiviteter att nyttja. AlbaNova, Saltis, Tekniska museet och Naturhistoriska Riksmuseet hade extra öppet. Observatoriemuseet hade tillsammans med STAR Öppet Hus där alla var välkomna att titta i våra teleskop och lyssna på föredrag. Fredagen gästades Magnethuset av Gösta Gahm från AlbaNova som höll ett bejublat föredrag om det svåra ”Nu och Då” i universum. Från klockan 1900 till 2300 var det öppet med extra öppet lördag-söndag kl 11-14. Lördagen bjöd på strålande solsken då vi hade två teleskop på gården. I vår Zeiss-refraktor visades solen i projektion och i astrofotografen P-M Hedéns teleskop kunde man se solen genom ett H-alfa filter. Till kvällens öppethållande hade Bengt Rutersten tagit med sig sin fina C8 som ställdes upp på gården och var mycket uppskattat. Totalt hade vi nästan 200 gäster på tre dagar. Fjärde dagen som var söndag regnade bort så vi stod där nästan ensamma.

Text 0ch foto: Nils-Erik Olsson

Lämna ett svar