2008-03-10 STAR party

Åke (tv) och Bengt diskuterar teleskop Meade ETX-70AT

Måndagen 10:e mars inträffade vårens STAR party. Vädret var som så ofta förr inte gynnsamt för att ställa ut några instrument på Magnethusets gård. Dock var det väl inte helt fel med god värme inomhus.

Bengt Blockmar visade en Celestron Sky Scout, en märklig apparat. Man tittar igenom den på t ex en stjärna (ingen förstoring) och så kan den ge information om vad stjärnan heter, hur långt bort den ligger och mycket annat via hörlurar eller display. Den kan också via den inbyggda databasen visa var ett visst objekt finns på himlen. Mycket lättanvänd. Grejen bygger på GPS-teknik, men riktigt hur den funkar vete katten (eller Celestron).

Mats (mitten) visar sin Bresser-refraktor

Kvällen blev vidare lite som reklam för Lidl eftersom två teleskop inköpts där. Först visade Åke Karlsson sitt nyinköpta Meade ETX-70AT, en liten refraktor med 70 mm öppning och brännvidd 350 mm, dvs ljusstyrkan f/5. Refraktorn är monterad alt/azimutalt på ett hyfsat stativ och är försett med GoTo. För det facila priset på knappt 2 000 kr fick han även några okular och ett planetarieprogram. Det först inköpta teleskopet hade ett fel i drivningen, men Lidl bytte efter lite tjatande ut det mot ett felfritt. Som ett första teleskop verkar det helt OK.

Även Mats Mattsson hade kommit över en refraktor på Lidl. Det var en 80 mm Bresser Skylux med brännvidden 700 mm. Den var försedd med en skaplig manuell montering (Astro 3) med ekvatoriellt huvud. Det hela såg mycket imponerande ut. Mats grundtanke var att bara använda tuben som ledtub vid astrofotografering med en mer avancerad utrustning. Tyvärr hade väder och andra hinder gjort att den ännu inte hade provats i praktiskt bruk. I det facila totalpriset 700 kr ingick även 3 okular, sökare, vinkelprisma, Barlowlins, månkarta, planetarieprogram och en planisfär.

Björn demar Satellite Tracker

Klubbens satellitexpert, Björn Gimle, hade kopplat ihop Magnethusets Meade LX200 med sin PC och demonstrerade ett program, som kunde styra teleskopet att följa en valfri satellit över himlen. Som bekant rör sig ju satelliter i andra banor än stjärnorna och både rektascensions- och deklinationsmotorema får jobba hårt för att följa dem. Programmet heter Satellite Tracker och har en mängd funktioner för att filtrera de för tillfället intressanta objekten av den totala mängden på nästan 13.000 i omlopp. När man valt ut ett objekt som ska följas får man en mängd info om longitud, latitud, höjd, hastighet mm och även kartor för att se objektet mot stjärnhimlen. Positionen för International Space Station (ISS) visas grafiskt i en egen ruta hela tiden.

Ett 15-tal intresserade medlemmar var där.

Text och foto: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar