2007-01-29 Hur veckodagarna har fått sina namn

Foto: Chlas Schibler

Måndagen den 29 januari höll Hans Riesel ett mycket uppskattat föredrag med namn ”Hur veckodagarna har fått sina namn”. Det visade sig att de 7 rörliga himlakropparna associerades med 7 gudar, som troddes styra jordelivet omväxlande var sin timme. Om man räknare på ett speciellt sätt så får varje himlakropp styra den första timmen varje dag och därmed ge namn till dagen. Våra nordiska namn har tagit omvägen via de gamla egyptierna, grekerna, romarna samt vår egen nordiska mytologi. Föredragets popularitet visades tydligt när frågestunden tog vid. Hans fick svara på mängder av frågor som inte bara handlade om veckodagar. Några passade på att fråga om bland annat gravitation, nu när det fanns en duktig matematiker med kunskap om fysik att tillgå.

Lämna ett svar