2006-10-02 Kometer och asteroider

Måndagen den 2 oktober fick vi besök av Herbert Henkel Docent på KTH i Teknisk Geologi och Geofysik. Han höll föredrag om Kometer och Asteroider och vad som händer när de kolliderar med Jorden. Vi fick också veta vad man ska titta efter när man är på jakt efter kratrar i skog och mark. Detta föredrag blev mycket uppskattat och Magnethuset var fyllt till bristningsgränsen av medlemmar som kommit för att lyssna på Herberts berättelser om alla kratrar som finns, stora som små i Sverige och övriga världen. Vi lärde oss bl.a. Att Dellensjöarna i Hudiksvalls kommun bildades av ett meteoritnedslag, sjöarna har en sammanlagd areal på drygt 130 km2. Dellen är också ett populärt utflyktsmål som kan vara värt ett besök i sommar för den som är intresserad av kratrar eller astronomi i största allmänhet. Om inget annat så sägs utsikten vara fin.

Text: Peter Mattisson

Lämna ett svar