2017-11-27 Astrofotokväll

Katarina Art hade kommit till STAR direkt från Windhoek, Namibia, för att visa några bilder därifrån. Bl.a. en serie som visade hur Merkurius och Venus närmade sig varandra dag för dag. Bengt Rutersten besökte Ölandsträffen Sagittarius i somras tillsammans med Curt Olsson och Håkan Lundberg och hade tagit fina bilder därifrån liksom från sin balkong i Farsta. Den mindre kända fina galaxtripletten i Draco hade han lyckats fånga. Mats Ekberg låter sin videokamera vara aktiv för jämnan och hade nu klippt ihop sekvenser från olika meteorsvärmar 2016 och 2017. Tore Månsson rapporterade från sin upplevelse av solförmörkelsen 2017-08-21 i South Carolina, USA. Undertecknad hade plåtat M33, Slöjnebulosan m.fl. under hösten. Göte Flodqvist hade gjort en PowerPoint-presentation om konvertering av Minoltaobjektiv och de resultat han fick med H-alfa filter. Imponerande vidvinkelbilder! Han avslöjade också vad som var fel på bilderna på sidan 10 i förra numret av Stella: det var att översta bildens sekundärspegel inte konvergerade ljusstrålarna och att de undre teleskopens fokusplan var låg på fel ställe. Håkan Lundberg hade experimenterat med en ny CCD-kamera och fångat M27 och M57 med gott resultat.

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar