2016-11-21 Astrofotokväll

Vädret fortsätter att sätta käppar i hjulet för oss stackars amatörastronomer. Jag trodde nog att det skulle bli tämligen tunnsått med astrofoton denna kväll. Men visst visades många bilder ändå.

Bengt Rutersten visade bilder från bl.a. Merkuriuspassagen i våras, från Ölandsträffen i augusti och lite annat fint. Bernt Balkh hade med sig bilder från sitt ställe på Kökar i Ålands skärgård och från en resa till Bali. Katarina Art hade fotograferat den mycket omskrivna supermånen i november. Jag tycker media överdriver betydelsen av sådan måne. För obeväpnat öga ser den knappast större ut än vanligt. Gunnar Lövsund hade tagit fasta på programmets uppmaning att visa dåliga astrobilder, fast kanske inte jättedåliga ändå. Dåligt gick i alla fall försöket att visa bildbehandlingsprogrammet Star Tools. Göte Flodqvist berättade om en lyckad modifiering av ett kameraobjektiv. Mats Mattsson visade ett par riktigt fina bilder på norrsken och Vintergatan tagna i Sågen i Dalarna. Nyblivne medlemmen Mattias de Zalenski hade lyckats med en månbild tagen med kameran bakom ett teleskopokular, s.k. afokalfoto.

Så det går att överlista vädret!

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar