2014-10-18 Astronomins dag och natt

För tredje året i rad arrangerades denna manifestation för astronomin i Sverige. I Stockholm deltog Cosmonova, Universitetet på AlbaNova, Ericssons AstronomiFörening i Saltsjöbaden och inte minst STAR på Observatoriekullen. STARs ordförande Nippe Olsson inledde kvällens Öppet Hus med ett intressant föredrag (x2) med titeln Vårt Universum — och kanske lite rymd. Det gav sammantaget en bild av astronomin som vetenskap och hobby och det väldiga universum vi är en del av. Därefter var det meningen att publikum skulle få beskåda stjärnhimlen med vårt fina teleskop. Tyvärr gjorde den molntäckta och regntunga himlen att planerna gick om intet. Besökarna kunde i alla fall få diskutera med de STAR-medlemmar (10 st) som ställt upp i Magnethuset. Totalt kunde vi räkna in ett 70-tal besökare, så det var inte så illa ända. Vi hade också en tipspromenad i parken. Några hade faktiskt lyckats läsa och lösa frågorna i mörkret.

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar