2014-10-15 Astrofotokurs (Del 3A)

Astrofotografering med dator (första delen)

Detta kursavsnitt leddes av Håkan Lundberg och var uppdelat på två onsdagar.

Den första delen handlade om kameran och datorn. Vi gick igenom egenskaper hos olika kameratyper (web, DSLR, CCD) och deras lämplighet för olika fotografiobjekt samt valet mellan färg och svartvitt. Här tog vi upp kamerasensorns känslighet för olika färger och smalbandsfotografering. Olika bildformat blev diskuterade med en djupdykning i det astronomiinriktade FITS—formatet. Hur får man sina bilder skarpa nog? Skärpeinställning med och utan dator gicks igenom.

Vi fördjupade oss också i avancerad fototeori. Hur kan man beräkna den bästa upplösningen som man praktiskt kan ha på sin kamera och såg att det som begränsar i stort sett alltid är seeingen. Den optimala exponeringstiden fick vi fram som funktion av kamerans brus och hur mörk observationsplats vi har. Vi diskuterade också hur vi kan kalibrera våra bilder för att få sanna färger.

Text: Håkan Lundberg

Lämna ett svar