2011-09-03 Observatoriekullens dag

Nippe Olsson visar hur man kan projicera solfläckar.
Foto: Gunnar Lövsund

Lördagen 3 september var det dags för årets upplaga av Observatoriekullens Dag, som arrangeras av Observatoriekullens vänförening. 2011 är Kemins år så det var temat för dagen. Som vanligt sjöd kullen av aktiviteter mellan kl 12:30 – 17:00, med fritt inträde till Observatoriemuseet, visning av museet och kupolen, en sextett av mässingsinstrument spelade, tipspromenad, pysselverkstad för den yngre generationen i Magnethuset, SMHI visade sin mätstation i parken och kaféet hade öppet hela dagen. STAR hade öppet hus som började redan på gården där medlemmar visade Solen och till allas glädje så fanns några fina fläckar att se. Andra medlemmar bemannade Meadeteleskopet i kupolen och hade många nöjda besökare som observerade Solen i olika våglängdsomraden. Unga Forskare hade en kemishow utanför museet och fyra entusiastiska forskare höll föredrag om varsitt område inom kemi.

Text: Magnus Nordén

Lämna ett svar