2011-09-11 Städdag i Saltis

Årets städdag i STARs observatoriekupoler i Saltsjöbaden var en riktigt kul och trevlig dag. De här dagarna blir bara roligare och roligare. Hela 10 glada, arbetsvilliga och entusiastiska STAR-medlemmar infann sig. Det sopades och fejades för glatta livet och trots allt damm, som forslades bort, fanns inte en enda sur min under hela dagen. Ni ska veta att Saltis städas en gång varje år så dammet hinner lägga sig överallt. Några städade inomhus och några utomhus. En fick utlopp för sin talang att röja sly som växt kraftig runt Meridianpassagehuset. En annan hade med sig flera sorters dammsugare, både för städning och att stoppa i mun. Det märkliga med städdagen i Saltis är att det alltid är fint väder. Solen lös med full kraft och bidrog säkerligen till den goda stämningen.

Efter några timmar var det dags för fikapaus då termosar och annan medhavd skaffning kom fram. Vi satt på berget bakom huset och fikade i värmen. Dammsugarna var nu ett mycket uppskattat tilltugg hos samtliga närvarande. Givetvis snackades det en hel del astronomi under fikat och även en hel del 0m Saltis förträfflighet. Några tyckte att det är synd att vi inte kan utnyttja det fullt ut. Men vi ska försöka att bättra på den statistiken i år.

Efter fikat begav sig några till den östra kupolen för att se om vi kunde göra något åt den vänstra luckan som alltför ofta trilskas vid stängning. Det är ibland lite läskigt när den inte går att stänga en sen natt och snö är på väg. Vår vige kassör hängde som en apa bland vajrarna som ser till att luckorna håller den rätta formen. Efter en noggrann undersökning och nyttjande av diverse verktyg gick luckan enkelt att stänga även av den som inte är atletiskt byggd. Av bara farten fick även den västra kupolen sina luckor justerade på samma sätt.

Som framgår av bilden fanns inte en enda kvinna med denna dag. Lite synd tycker jag men det går fler tåg och då hoppas jag ni kommer. Innan vi gick hem strax efter 17:00 njöt vi att det luktade rent i hela huset och jag skänker en tacksamhetens tanke till alla som var där och gjorde ett mycket bra jobb. Tack ska ni ha!

Text och foto: Nils-Erik Olsson

Välförtjänt fikapaus framför våra kupoler

Lämna ett svar