2011-02-07 Optikrengöring

Gunnar Lövsund och Ulf Larsson putsar okular

Efter ett ordinarie styrelsemöte, gick styrelsen igenom metoden för att rengöra okularen till vårt teleskop i Magnethuset. Vid våra visningar för allmänheten är risken stor att okularen smutsas ned av fingeravtryck, mascara och självklart damm. Behovet av rengöring visade sig vara mycket stort på samtliga okular! När ett modernt okular är omsorgsfullt rengjort ses den purpurfärgade antireflexbeläggningen tydligt. Finns fett eller smuts blir färgen ljusblå på de orena ytorna. Det är således mycket enkelt att kontrollera om de optiska ytorna är smutsiga eller inte. Vid rengöring blåses först eventuella fasta partiklar bort med ”luft på burk”. Därefter fuktas (ej blötes) en bomullstuss eller en pappersnäsduk med lämpligt lösningsmedel (här finns många passande recept, t ex 60 % isopropylalkohol + 40 % destillerat vatten + 1 droppe diskmedel) och förs över ytan i ett svep. Eventuella rester av lösningsmedlet torkas upp med samma duk, med en ren och torr del av den. Kanterna på linsen i okularet kan lättast rengöras med bomullspinnar. De fuktas med lösningsmedlet och snurras runt samtidigt som den förs över den smutsiga ytan. Det kan gå åt fler än en pinne för att komma runt i hela linsperiferin. Insidan av okularen behöver oftast bara rengöras med en liten puff av luft. Vid varje rengöring skapas mikroskopiska repor på linserna och för att minimera denna skada skall man aldrig trycka med kraft på linsen. Endast en lätt beröring räcker normalt. Hellre upprepa proceduren än att trycka hårt.

Text och f0t0: Göte Flodqvist

Lämna ett svar