2011-01-24 Autoguidning

Guidetuben överst

I höstas presenterades autoguidningsprincipen i ett föredrag, så nu gällde det att leverera den praktiska funktionen. Den har kvällen demonstrerade Ulf Larsson ett autoguidningssystem. Det används vid astrofotografering genom teleskop. Alla teleskop har ett periodiskt fel i drivmekaniken och det ger ett oskärpebidrag. Ulf hade gjort iordning ett fäste for guideteleskopet på huvudinstrumentet (vår LX200) och kopplat upp alla sladdar (stor risk for intrassling här!). I guideteleskopet sitter en elektronisk kamera som behöver ca 10 min att lära sig huvudteleskopets rörelseschema innan det går att börja fotografera. Att montera en DSLR på huvudinstrumentet och manipulera kamerans inställningar testades och det demonstrerade systemets robusthet. Det tappade inte den inställda guidestjärnan vid normal hantering av kameran! Systemet finns nu tillgängligt i Magnethuset för alla medlemmar som är förevisare.

Text och foto: Göte Flodqvist

Lämna ett svar