2010-09-20 Världsrymdens okända under

Professor Lars Bergström

Den 20 september gästade Professor Lars Bergström Magnethuset och höll ett mycket intressant föredrag med namnet ”Världsrymdens okända under – från svarta hål till mörk materia”. Lars Bergström inledde med en nyhet for mig. Och det var att svensken Oskar Klein, han var faktisk svensk och inte tysk som jag trodde, redan på 1930-talet kom med idén om extra dimensioner i fysiken. Vi fick även lära oss att Fritz Zwicky redan 1933 indikerade förekomsten av mörk materia i Coma-hopen. Lars Bergström visade även alla olika instrument som behövs for att finna Universums gåtor. Det var allt från olika rymdteleskop till VLT, Ice Cube, LHC och det nya radioteleskopet Lofar. Universums storlek och ålder är ju något som skapar problem for många människor. Lars hade gjort en mycket bra bild av universum som på ett pedagogiskt sätt visade hela bilden med rödförskjutning, ålder och utvidgning. Något som imponerade på mig var att en stor del av det som tidigare ansågs som nästintill rena fantasier nu går att visa med modeller och laboratorieförsök. Föredraget gav på ett väldigt bra sätt förståelse för dessa mycket komplicerade processer som forskarna nu försöker att förstå. Det vore kul om Lars kan komma tillbaka om sisådär 4-5 år och berätta vad som framkommit om universums olika innehåll. Framför allt tänker jag på den mörka materien och den ännu mer mystiska mörka energin.

Text: Nils-Erik Olsson
Foto: Mats Mattsson

Ordförande Nippe välkomnar Lars Bergström

Lämna ett svar