2023-12-11 Luciafest

Det blev lite mer än bara Luciafirande på höstavslutningen. Före glögg, kaffe och Lussebullar fick vi höra historien om vårt stora teleskop från ZEISS som står i Magnethusets sal. Det var 100 år sedan det tillverkades och nu berättade Peter Nerman, Perry från Zeiss och Rickard Billeryd om att det köptes in 1923 av amatörastronomen Oscar Wiberg och senare skänktes till SAK (senare STAR), sattes upp i Meridianhuset i Saltsjöbaden och till sist flyttades in i Magnethuset. Då var det professionellt renoverat till det fina skick det har nu. 

Sedan blev det andra bullar till förtäringen och massa prat. Som vanligt en klurig frågesport där Göte Flodqvist hade alla rätt och vann en chokladask som han generöst delade med sig av.

Katarina Art överlämnar priset till Göte Flodqvist.

Lämna ett svar