2018-03-19 Öppet Hus för allmänheten

Äntligen! Vårens annonserade Öppet Hus-besök på Magnethuset för Allmänheten råkade infalla på en stjärnklar kväll!

Ett tjugotal personer, barn och vuxna, fick tillfälle att genom STARs Schmidt-Cassegrain-teleskop observera några vanliga himmelsobjekt, som låg bra till. Visningen leddes av Bernt Balkh, som med handkontrollens hjälp och några förklarande ord riktade kikaren mot bl.a. Aldebaran, Betelgeuse, Plejaderna, Orionnebulosan och M37 i Kusken. Alla fick chans att titta. Efter några timmar började förstås molnen samla sig därovan och sessionen måste avbrytas, men med tanke på temperaturen tror jag att visningen blev lagom lång för de flesta besökarna, som också sade sig vara belåtna därmed.

Nere i klubblokalen underhöll Nippe Olsson de gäster som observerat färdigt (eller inte längre stod ut med kylan i kupolen?) med föredrag om astronomiska fundamenta och märkvärdigheter. Litet information om STARs verksamhet blev det också förstås.

Text Bertil Forslund

Lämna ett svar