2017-10-16 Vad kan man se på Kungsholmens natthimmel?

Det gav fotograf Peter Rosén prov på med en mångfald foton och animationer tagna genom olika teleskop från takterrassen hemma på Kungs-holmen. Det blev en presentation med besked: under 2½ timme fick publiken se bilder på himmelsobjekt av de mest skilda slag, och av en kvalitet som man inte trodde var möjlig att åstad-komma mitt i en ljusförorenad storstad. Således passerade en revy med fantastiska himmelsbilder på ljuspelare, solfjäders- och pärlemormoln, sol-halos med bisolar och bisolars bisolar, norrsken m.m., m.m. ”Gröna blixten” fångades strax efter solnedgången, och var det inte också den ”Blå blixten” som skymtade på ett annat foto? I en animation med en serie bilder på nattlysande moln, tagna med 10 sekunders mellanrum, tycktes himlen vara ett hav med rullande vågor.

Solsystemets medlemmar hade naturligtvis fått tillbörlig uppmärksamhet: Månen med kratrar och bergsformationer i full upplösning, Solens yta med sin största fläck på 40 år likaså. Med örnkoll på tidtabellen för rymdstationen ISS lyckades Peter fånga dess 1,2 sekunder långa passage över månytan i en serie foton. Detaljer framträdde på bilder av Mars och till och med på Venus. Jupiters månar såväl som Phobos och Deimos kring Mars var dokumenterade. Holmes komet sågs växa på några bilder, men mer spektakulärt var att i en animation följa hur komet Schwassmann-Wachmann 3 delades i tre bitar en tidig morgon 2006, något som Hubble-teleskopet kunde bekräfta.

Man förstår att bakom Peters lyckade fotoresultat ligger enormt mycket tålmodigt arbete i kombination med ständig uppmärksamhet på detaljer som kan vara viktiga. Också avgörande är naturligtvis bildbehandlingen efter fotograferandet (och här måste hans tidigare yrkeserfarenhet varit till nytta). Hur skulle han annars från en serie stackade 30 cm Dobson-foton på ISS – c:a 700 bilder med en liten suddig fläck – kunnat transformera dessa till en animation som tydligt visade den flygande farkosten med solpaneler och andra detaljer? Och faktiskt lyckades han få med ljusspåret på natthimlen efter verktygsväskan som en astronaut tappade från ISS vid ett annat tillfälle. Prickad var den linjen bredvid rymdstationens obrutna, eftersom väskan roterade!

Till specialprojekt som han ägnat sig åt på senare tid hör bearbetning av uppemot 1000 bilder på Jupiter, egna och sådana som insamlats i samarbete med amatörastronomer världen runt. Resultatet efter månader av redigeringsarbete blev en film på den snurrande planeten där molnbanden och ”Röda fläcken” med ”Junior” tydligt och suggestivt framträder. Man tycker sig på filmen se hur underliggande material pumpas fram bakom Röda fläcken, en observation som dock NASA tydligen ännu inte vill acceptera utan bekräftelse från egna rymdteleskop. En antydan till månghörning runt Jupiters nordpol framträder också, motsvarande den hexagon som rymdsonderna Voyager och Cassini upptäckte på Saturnus.

Text: Bertil Forslund

Diplomerade fotografen Peter Rosén.
Foto: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar