2017-01-23 Observationskväll i Magnethuset

Det är måndag och STAR har en observationskväll i Magnethuset. För ovanlighetens skull var himlen fri från störande moln så vi kunde observera i vårt stora 280 mm Celestron teleskop. Den här måndagen var jag nyckelansvarig vilket även innebär att jag ska sköta teleskopet. En stjärnklar kväll gör jag det med glädje. Håkan Lundberg hade vänligheten att hjälpa mig med start av teleskopet eftersom det inte använts sedan vi senast gjorde en kalibrering. Starten gick enligt bruksanvisningen så kvällen började bra. Strax efter klockan 19 var allt klart och de första medlemmarna kom upp i kupolen. I januari är den självklara starten på en observationskväll Orionnebulosan, M42. Den är alltid lika fin och ger inspiration för resten av kvällen. Enligt önskemål blev nästa objekt planeten Mars som syntes lågt på himlen bland en massa träd. Lite knepig att titta på eftersom det är så mycket atmosfär i vägen. Kupolen var nu full med medlemmar och alla var lika förväntansfulla. Nästa objekt blev den öppna stjärnhopen M37 i Kusken. En häftig stjärnhop där vi tydligt såg enskilda stjärnor och utstickande armar. En observationskväll handlar inte om att se så många objekt som möjligt. Den handlar mer om att studera och njuta av det som syns i teleskopet. Därför gick vi tillbaka till M42. Vi tittade först i låg förstoring, 56 gånger. M42 är ett perfekt motiv för att uppleva stjärnhimlens alla ljuvligheter. Jag började och höll nästan på att bli kvar vid okularet för jag njöt av härligheten. Alla uppmanades nu att slappna av och ta god tid på sig eftersom vi inte hade någon brådska. Nu skulle det nämligen njutas! Och det gjordes det! Min uppmaning följdes till punkt och pricka. Jag såg på flera stycken hur de stannade upp i kroppen och bara sjönk in i det de såg. Självklart provade vi fler okular som gav större förstoring. Men ett 10 mm okular som ger 280 gångers förstoring blev lite för mycket i den ljusförorenade luften. När alla hade sett sig mätta avslutade vi kvällen med Plejaderna, M45, som även den är fin att se. Den öppna stjärnhopen är så stor så vi kunde se endast enstaka stjärnor med det begränsade synfält ett teleskop har.

Nu stängde vi kupolen och gick ner i värmen. De flesta gick hem men några stannade kvar och vi konstaterade alla att vi haft en härlig kväll. Inte bara för det var fina observationer. Många muntra tillrop och massor av skratt hördes. De kunniga hjälpte mycket förtjänstfullt andra med att peka ut vad som syntes på himlen. Den generositet som visades imponerade storligen på mig. När jag så småningom satt i bilen på vägen hem hade jag en lyckokänsla i hela kroppen. Anledningen var givetvis att vi äntligen fick en kanonkväll i Magnethuset där medlemmar som är med i STAR får njuta av sitt medlemskap.

Ljusföroreningarna var mycket påtagliga men vårt fina teleskop övervann de hindren och visade sig från sin absolut bästa sida. Nu är det dagen efter och jag återfår min lyckokänsla i hela kroppen. Människor som inte är intresserade av astronomi och inte är med i STAR borde tänka om. Astronomin i STAR kan inte bli bättre än att få skåda stjärnhimlen med andra medlemmar. Vi hade en fantastiskt trevlig kväll.

Text: Nippe Olsson

Lämna ett svar