2015-11-30 Astrofotokväll

En astrofotokväll är för STARar vad julafton är för vanliga människor. Den senaste var inget undantag. Göte Flodqvist inledde och visade panoramabilder över himlavalvet från exotiska siter i Norrbotten, bl.a. med praktfulla norrskensflammor. Han hade också försökt fånga den senaste månförmörkelsen och påpassligt hittat en liten glugg i molnen, långvarig nog för en tagning.

Därpå presenterade tre STAR-fotografer; Katarina Riesel, Håkan Lundberg och Andreas Petterson högkvalitativa foton på galaxer och stjärnhopar men också stjärnfall, norrsken och senaste månförmörkelsen. Många tagningar var gjorda från fjärran och mörka platser som Småland, Hasseludden, Gran Canaria och Sydafrika.

Mats Ekberg lät sin videokamera, monterad på teleskop och styrd av datorn, filma delar av himlen under ”Perseid-veckan” i augusti. Det resulterade förstås i många tomma filmrutor, men också några spektakulära sekvenser som visar meteoriter dyka upp ur mörkret, vandra över filmduken och sluta som bloss.

Bengt Rutersten har som regel alltid nya astrofoton i bagaget. Denna afton fick vi, förutom en mix av bilder på djuprymdsobjekt fotograferade med olika teleskop och brännvidder, förvånas över ett norrsken fångat på bild från hans balkong i Farsta, Stockholm. Bengt hade också prickat in en ”stjärnförmörkelse” med sin 11” reflektor tidigare i år. En rätt så knepig uppgift får man tro eftersom det är en ljussvag asteroid som förmörkar en ljussvag stjärna under kort tid (några sekunder). Vi hoppas att Bengt återkommer med en utförlig redogörelse för experimentet i STELLA.

Text: Bertil Forslund och Nippe Olsson

Lämna ett svar