2012-11-28 Besök på Cosmonova

Den stora projektorn och hisschaktet

Onsdagen den 28 november 2012 samlades 21 STAR-medlemmar vid Naturhistoriska Riksmuseet for ett studiebesök på Cosmonova. Vi togs emot av den sympatiske chefsteknikern Björn Hedén som började med en historisk tillbakablick. Bjöm berättade att Cosmonova blev påtänkt redan på 1960-talet. Det dröjde dock flera år innan idén blev praktiskt genomförbar. Pengar till bygget söktes från bland annat stiftelser och andra donatorer. Svenska Astronomiska Sällskapet var en donator, förmodligen beroende på att initiativtagarna var medlemmar i Sällskapet. Donatorernas namn finns på en skylt vid entrén till Cosmonova. Invigningen var 1992 så det firades 20-ars jubileum på ”Astronomins dag och natt” den 13 oktober i år.

Den tekniska utrustningen ar mycket imponerande med de stora maskinerna där IMAX-filmerna rullar. En IMAX-film om 40 minuter är 4,5 km lång, 70 mm bred och bildhastigheten är 24 bilder per sekund. Projektorn är en gigant som hissas upp flera meter när filmen ska visas. Projektorlampan, en xenonlampa modell större, matas med 15 kV likspänning. Lampan alstrar så mycket värme att hela projektorn måste kylas med vatten i ett slutet system. 2008 uppgraderades tekniken till ”fulldome Video” och då infördes även digital 3D. Alla besökare får då 3D glasögon som lämnas tillbaka efter filmen beroende på att de kostar 300 kr styck. I ett rum bakom maskinrummet fanns kontrollrummet med två stora rackar med flera servrar som skötte all styrning och samkörning av de olika projektorerna.

En laddad filmrulle i förgrunden och längre bak visar Björn Hedén de stora slangarna i kylsystemet

Filmduken är en välvd 760 m2 stor aluminiumplåt perforerad med miljoner små hål. Perforeringen är till för att dels släppa igenom ljud från högtalarna och dels sköta ventilationen. Som avslutning visade Björn deras planetarieprogram som förde oss ut på en resa i universum. Det programmet visas med sex projektorer som synkroniseras till en enda bild. Känslan när universums otaliga stjärnor och galaxer syns åt alla hall är hisnande. Cosmonova har slutat göra egna filmer om astronomi och rymdfart beroende på höga kostnader. De filmerna gjordes ofta av deras egen personal men nu är det tyvärr for dyrt. Men de visar andra inköpta som är mycket sevärda. När vi gick hem efter några timmar var alla mycket nöjda och Björn avtackades med stor applåd och ett diplom som tack. Ni som inte besöker Cosmonova så ofta rekommenderas att gå dit. Filmer som handlar om djur och natur blir oerhört imponerande på den stora filmduken som täcker tak och väggar.

Lämna ett svar