2011-04-04 Efterbehandling av astrofoton

Gunnar Lövsund lyssnar på en fråga

Det här med att med en digitalkamera ta kort av stjärnhimlen är inte så lätt. I varje fall inte om bilden ska se bra ut och vara utan heta pixlar, brus och annat störande. Vår högt värderade kassör Gunnar Lövsund höll ett intressant föredrag om just efterbehandling av digitala bilder. Istället för att ta en lång exponering så uppmanar Gunnar att ta många korta exponeringar och därefter i datorn lägga samman alla bilderna så de blir en enda i slutändan. Och det var just den processen som Gunnar berättade om. Vi fick lära oss att förutom bilderna på själva motivet, som för övrigt kallas Luminance frame, så behövs Dark frame, Flat-field frame samt en Bias/Offset frame. Alla dessa extra bilder behövs för att få en bra bild. Dessutom så måste bilderna lagras i RAW format för att kunna hanteras i datorn. Förstod jag saken rätt så behövs minst två olika bildbehandlingsprogram, t ex IRIS eller Deep Sky Stacker samt Photoshop. Gunnar beskrev de olika stegen i tur och ordning så vi lätt kunde följa med. Föredraget avslutades med en färdig bild som visade att alla dessa steg är nödvändiga för att få bort allt icke önskvärt som kommer med när digitalkamera används. Till den som känner sig osäker kan jag rekommendera en kontakt med Gunnar så får ni säkerligen bra tips.

Text och foto: Nippe Olsson

Processen i bildbehandlingen

Lämna ett svar