2010-11-22 Pensioneringen av rymdfärjorna

Johnny Rönnberg är en av de mest kunniga i STAR i rymdfartsfrågor. Den har kvällen höll han ett mycket intressant och initierat föredrag om utvecklingen av rymdfärjorna, nuvarande status för dem och framtidsplanerna for USA:s bemannade rymdprogram. Rymdfärjorna har gjort ett gott jobb med 132 uppdrag sedan 1981. Ytterligare 3 uppdrag är planerade, men sedan ska färjorna skrotas. I snitt har de kostat 20 miljarder dollar per år. 2004 lade president Bush fram sin rymdvision, Constellationprogrammet, som bl a omfattade månlandning. President Obama skrotade våren 2010 detta program och ville i stället satsa mera på bemannade uppdrag till asteroider och obemannade till andra objekt. Rymdstationen ISS blir kvar till 2020 och nya rymdfarkoster för transporter till ISS måste utvecklas. För övrigt rekommenderas länken på www.starastro.org till Johnnys website.

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar