2022-05-02 Astrofotokväll

Efter lite datorstrul kom kvällens ZOOM-möte igång med 10 deltagare på plats i Magnethuset och 6 på ZOOM.

Bernt Balkh inledde med att berätta och visa  bilder från sin resa i Guatemala, där han studerat Mayakulturen med tonvikt på astronomins betydelse för kulturen. Pyramider byggdes för stjärnstudier. Mayafolket var matematiskt begåvade.

Flitige fotografen Bengt Rutersten visade bilder tagna från sin bostad i Farsta på galaxer, nebulosor och stjärnhopar. Han hade också lyckats med en asteroidockultation, dvs. när en asteroid passerar framför en stjärna.

Katarina Art hade fotat Luciafesten och andra bilder från vår verksamhet. Hon hade också experimenterat med att fota månen med olika brännvidder.

Håkan Lundberg visade två bilder tagna med smalbandsfilter på Hästhuvudet och Running Man i Orion samt Rosettnebulosan i Enhörningen.

Till sist berättade Ivar Hamberg om spektra av Orionnebulosan samt försök att få fram det blå ljuset i Medusanebulosan med OIII-filter, vilket krävde lång exponeringstid. Mötet finns att se på sidan https://www.starastro.org/foredrag/

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar