2016-10-08 Astronomins Dag och Natt

inleddes i Magnethuset med en dubbelföreläsning av Nippe Olsson mellan kl. 18 och 21, inför en – med tanke på det höstligt kalla och blåsiga vädret- oväntat stor publik. Den fick höra om Observatoriets och Magnethusets historia och på vilket sätt STAR idag håller astronomitraditionen levande på Kullen. Därefter följde en genomgång av vad som finns att se på en klar natthimmel; stjärnor, planeter, kometer, nebulosor och galaxer, samt olika observationsmetoder från Tyko Brahes dagar till nu. Stjärnornas födelse, utveckling och död berördes och också fenomen på forskningsfronten, som mörk materia och mörk energi – någonting för åhörarna att fundera på under hemfärden.

Efter föredragen inbjöds som vanligt besökarna att i mindre grupper bese kupolen och klubbens SCT-teleskop där, men på grund av den täta molnigheten kunde tyvärr inga observationer göras denna gång. Nere i klubblokalen var några av våra övriga instrument uppställda till beskådan, och med STAR-funktionärer till hands för förklaringar och tips. Som vid tidigare ”öppna hus”-tillfällen förundrades man även denna gång över Allmänhetens detaljintresse för våra amatörastronomiska aktiviteter och metoder.

Text: Bertil Forslund

Lämna ett svar