2014-09-24 Astrofotokurs (Del 2A)

Astrofotografering med rörlig kamera

Detta kursavsnitt, som leddes av Gunnar Lövsund, var uppdelat på två onsdagar och behandlade olika aspekter på fotografering med en motordriven montering. For att kunna uppnå långa exponeringstider krävs att kameran kan följa stjärnornas rörelse över himlen. Har talades därför om vikten av ett stabilt stativ, god mekanik i drivningen, noggrann polaxelinställning, noggrann fokusering och autoguidning. Dessutom demonstrerades diverse tillbehör som är mer eller mindre nödvändiga vid astrofoto. En nyutkommen bok av den kände astrofotografen Thierry Legault, Astrophotography, rekommenderades. Den skulle kunna fungera som kursbok för framtida kurser. 22 respektive 18 medlemmar deltog vid kurskvällarna.

Kursavsnittet hade följande rubriker:

 • Varför drivning
 • Olika typer av monteringar med drivning
 • Stativ och montering
 • Kamera på teleskop
 • Olika teleskop
 • Övrig utrustning, litteratur
 • Exponering, brännvidder, himmelskvalitet, välja motiv
 • Polaxelinställning
 • Guidning
 • En fotosession
 • Bygga själv

Text: Gunnar Lövsund

 

Lämna ett svar