2013-09-28 Astronomins dag och natt

Nils-Erik Olsson i full diskussion med Ewa Thöm

För andra året i rad arrangerades ”Astronomins dag och natt”. Observatorie-museet hade rundvandringar och visningar. I Magnethuset höll Nils-Erik Olsson två föredrag om astronomi och vår stjärnhimmel. Det var fullsatt till sista plats i Magnethuset vid båda föredragen. Tack vare Nils-Erik Olssons lättsamma sätt att berätta blev kvällens besökare mycket engagerade och ställde många frågor. När föredragen var slut stannade många intresserade besökare kvar runt Nils-Erik Olsson och diskuterade, lyssnade och frågade resten av kvällen. Runt hundrafemtio personer besökte oss. Det är alltid kul när det kommer medlemmar på besök, i synnerhet om Karsten Jöred är en av dem, honom kan man nämligen fråga om allt och få svar.

Uppe i kupolen tog Göte Flodqvist och Mats Mattsson hand om kön som väntade. De berättade om och visade vårt nya teleskop. Tyvärr var det inte kalibrerat. I början av kvällen spelade det mindre roll för himlen var molnig. men senare kom en hel del besökare tillbaka för man kunde skymta en och annan stjärna på himlen. Men det går ju bara inte att kalibrera och läsa manual med kupolen full med besökare. Som tröst fick i alla fall några se på stjärnan Vega genom vårt nya Celestron CPC1100GPS. Ett annat intressant besök var ett par engagerade personer som samlade in namn för att på något sätt kunna påverka KVA så att Observatoriemuseet kan fortsatta sin verksamhet. De delade ut lappar med texten Rädda Observatoriemuseet och kommer inom kort att publicera en artikel under webbadressen
http://thearticlebay.com/en-gb/article/54-radda-observatoriemuseet!

Text och foto: Hans Agblom

Lämna ett svar