2013-09-16 Min förkärlek till gamla astronomer

Ulrika Engström är vetenskapsjournalist och redaktör för Vetenskapens värld på Sveriges Television. Hon är även författare till den välskrivna boken ”Himlens väktare” som företrädesvis handlar om forntida astronomer i Asien. Det var också ämnet för kvällens föredrag. De gamla astronomerna ville förstå världsbilden, men hade tämligen enkla instrument till sitt förfogande. Man kan säga att det första observatoriet var en pinne (gnomon) nedstucken i jorden för att mäta solhöjden. Man utvecklade geometrin samtidigt i Kina och Grekland. Kineserna mätte och noterade himmelska händelser, men frågade inte varför t.ex. planeterna rörde sig. Det gjorde däremot grekerna. Ulrika berättade också om Johannes Kepler som den förste science fiction-författaren när han skrev om en lärjunge till Tycho Brahe som åkte till månen.

Text: Gunnar Lövsund

Lämna ett svar