2010-04-24 Kulturnatt

Lördagen den 24 april var det Kulturnatt i Stockholm med fest på Observatoriekullen. Från klockan 20 till 24 var det Öppet Hus i Magnethuset, Observatoriemuseet och Kafé Himlavalvet. Varken STAR eller någon annan hade räknat med någon rusning.

Men Johnny hade for säkerhets skull tagit med en video som hela kvällen visade Christer Fuglesang i rymden. Och Ulf hade med sig sin Dobson som han monterade på garden och vår Meade uppe i kupolen var inställt på Venus. När vi öppnade fanns inte en enda gäst. Jag pratade med Himlavalvet som hade planer på att stänga om det inte kom några före kl 22. Ulf undrade om det var någon mening med att montera Dobson-teleskopet när det var så tomt på folk. Men för att ha något att göra valde han ändå att montera teleskopet. Vilket var tur. Själv bemannade jag vår kupol från strax efter kl 20.30. När mörkret infann sig kom enstaka gäster som ville se Venus och månen. Jag pladdrade på som vanligt och flyttade teleskopet till Saturnus samtidigt som jag visade hur bra vår kupol är som kan snurra runt. Gästerna blev under tiden fler men jag fick en känsla av att det var samma människor trots att dörren ständigt öppnades och stängdes.

Plötsligt frågade en man när vi skulle stänga. Klockan 24 svarade jag. ”Men då har ni ju stängt för fem minuter sedan” sa han. Alla gäster gick ner från kupolen, jag stängde och gick ner till de övriga STAR-medlemmarna som var där. När jag frågade Himlavalvet hur de haft det visade det sig att de fick så mycket gäster så de tvingades åka och handla mer råvaror. Jag får även reda på att Ulfs Dobson var välbesökt och att det varit kö långt ut på gården hela kvällen. Den statistik som Johnny och Karsten förde visade att vi haft 260 gäster under kvällen!

Text: Nils-Erik Ohlsson

Den Iånga kön.
Foto: Karsten Jöred

Lämna ett svar