2005-12-05 Astrofotokväll

Den 5 december 2005 var det Astrofotokväll i Magnethuset. Astrofotokvällen blir bara bättre för varje gång. Den här gången hade Göte Flodqvist med en bild som bara var en timme gammal. Någon timme innan alla anlände så fanns han redan i kupolen och hade monterat klubbens astrofotokamera. Bilden av Nordamerikanebulosan var mycket bra, speciellt när man tänker på att den är tagen mitt inne i Stockholm.

En annan som visade vad en amatörastronom kan göra med grejor som annars bara blir liggande var Lars Karlsson. Han hade plockat sönder ett gammalt objektiv och därefter monterat ihop det för att passa hans teleskop. Bilderna som visades var mycket fina och detaljerade. När Lars berättade att samtliga bilder tagits från hans balkong i Hägersten blev de genast ännu bättre. Bilderna från hans besök vid NOT på La Palma gick heller inte av för hackor.

Vår skicklige solfläckstecknare Jörgen Blom var också i farten. Jörgen visade bland annat vilka besvär en amatörastronom har som bor ovanpå Ringens köpcentrum.

Claes Schibler har alltid ögonen med sig. Denna gång hade han med sig finfina bilder tagna från nätet där vi kunde se Trapetset i M42 i 3 dimensioner. Jag måste erkänna att det inte var så lätt för en ovan att se den extra dimensionen. Men de mer erfarna 3D tittarna såg perfekt.

Mats Ekberg visade en video som han tagit med sin webbkamera. Video är kul eftersom till exempel rymdstationen blir rörlig och meteorer ses i full fart.

Text: Nils-Erik Olsson

Lämna ett svar