Observationsplats: Överenhörna

Faktaruta
Källa
Lat/Long59°17'51"N 17°24'25"E
​59°17'49"N 17°24'16"E
Överenhörna (Google Maps)
Brightness1
(Ljusstyrka)
0,452mcd/m2World Atlas 2015
SQM220,95
(Grön zon3)
magnitud/bågsek2World Atlas 2015
1) Ljusstyrka i mätt från satellit. (Vad som strålar ut från jorden)
2) Sky Quality Meter är en kommersiell ljusmätare som mäter bakgrundsljus på natthimlen. (Vad som reflekteras tillbaka från himlen)
3) Bortle-värde. Himlens ljusstyrka i en 9-gradig skala (1-9) med färgkoder.

Överenhörna ligger 38 km fågelvägen från Stockholms centrum (Observatorie­kullen).

Denna observationsplats, längs en grusväg, har bra norr-, syd-och väst­horisonter. Här finns den enda hyfsat mörka norr­horisonten söder om Stockholm. Södertälje och Stockholm lyser upp hela ost­horisonten och väst-nord-väst anas Strängnäs stadsljus. Störningar kan vara det närliggande hönseriets odörer och viss trafik av traktens bönder. Trots detta får denna plats anses vara bra för att studera saker längs norr­horisonten. Även rakt söderut finns ett mörkt område på himlen. Mycket begränsade parkerings­utrymmen och uppställnings­platser för utrustningen.

Ett bättre alternativ för är att använda Överenhörna bygdegård alldeles i närheten. Parkeringen ligger vid avfarten till grusvägen ovan (relativt nybyggd). Här finns plats för ett antal bilar och utrustning.

Transport

Det är en bit att åka med bil. Europaväg söderut fram till avfarten till Nykvarn. Vidare mot Överenhörna k:a. Strax innan kyrkan finns en grusväg till höger som leder till ett hönseri (känns på lukten!). Vägen passerar mellan två åkrar med parkerings­möjligheter vid infarten till den norra åkern.

Överenhörna
Överenhörna – norr uppåt
Google (1000 m)
Överenhörna bygdegård (parkering) – vy sydost
Google Street View

Lämna ett svar