2024-03-18 Inför observation av Merkurius

Nu var vädret klart, så vi åkte i förväg in till kullen för att se om vi kunde se Merkurius därifrån.

Det kunde vi absolut! Tyvärr står Merkurius lågt, vilket innebar att den syntes mellan grenarna på träden i väster. Vi försökte få in Merkurius i teleskopet, men fick problem med kupolvridningen. Planeten syntes dock fint i kikaren från kupolen. Det såg ut som att om vi bara väntade en liten stund så skulle den synas även i teleskopet. Jag gick utanför huset för att se ifall Merkurius syntes ovan hustaken, och det gjorde den. Jag stannade ute för att visa den vyn för de medlemmar som kom innan de gick in för att se den i teleskopet.

Vi samlades därefter uppe i kupolen för observationer. Merkurius försvann snart ner bakom husen och vi gick ner i salen för ett litet föredrag om hur vi kan se Merkurius denna vecka hemifrån, och hur man kan förbereda sig.

Jag fick höra från flera håll att det var totalstopp i pendeln p.g.a. en brand i en transformatorstation (?), och jag gissar att det var en anledning till att vi bara blev 8 personer. Kanske var du också på väg men fick ge upp?

Vi hoppades på klart väder även nästa måndag, då står Merkurius ännu högre på himlen.

Text: Katarina Art

Lämna ett svar