2023-05-08 Astrofotokväll

Som vanligt en givande kväll för de som gillar astrofoto. Här kan man visa upp sina fotografiska insatser med både bra och dåliga bilder. Alltid lär man sig något! Resultaten som visades upp denna kväll var både bra, intressanta och motivmässigt varierat.

Först ut var Göte Flodqvist som förklarade vad dispersion är och att det är bäst att fota objekt som ligger högt över horisonten. Han hade detaljrika bilder på Sombrerogalaxen och Antenngalaxerna tagna på Öland under mörk himmel.

Bengt Rutersten fotar mest från sin bostad i Farsta och nu var det konjunktionen Jupiter och Venus, en animering av norrskensbilder, den gröna kometen C/2022 E3 (ZTF) och den planetariska nebulosan NGC2371 som han hade fångat på bild.

Katarina Art visade bilder tagna med Canon-kamera utan teleskop. Bl.a. Månens ockultation av Mars, komplexa halos kring solen, sällsynta pärlemormoln på 20-30 km höjd, kometen C/2022 E3 (ZTF) och konjunktioner med Venus, Jupiter och Merkurius.

Bernt Balkh hade rest i Kambodja och Thailand och bl.a. besökt den gamla helgedomen Angkor Wat, som har kosmisk anknytning. Se vidare artikel på sidan 15.

Michael Nekludov har ett observatorium på Torö som kan fjärrstyras från Nacka. Han kunde visa upp massor med långtidsexponerade bilder, ofta tagna med smalbandsfilter. Bland de bästa var Heart- och Soulnebulosorna IC1805 resp. IC1848 liksom Dubbelklustret i Perseus. För några bilder hade han använt Margareta Westlund-teleskopet i Spanien.

Gunnar Lövsund deltog via ZOOM och berättade om sina vedermödor med att uppgradera sin utrustning för att kunna köra programmet N.I.N.A. Han visade fotoresultat för Månen, M63 Solrosgalaxen samt klothoparna M3 och M13.

Bilderna visade tydligt vilken variation av objekt det finns att fotografera. I Magnethuset var det 22 personer och fyra ytterligare var med på ZOOM.

Soul Nebula IC 1848 i Cassiopeja, 2023-02-18, Torö.
Foto Michael Nekludov

Lämna ett svar