2018-09-24 Sequence Generator Pro

Håkan Lundberg presenterade programmet som kan hjälpa en att planera och utföra astrofotografering genom teleskop, stort som litet. Då talar vi inte bara om att plåta enstaka stjärnor eller galaxer, utan hela serier av objekt natten igenom, och det utan krav på operatörens ständiga närvaro. Det finns för nedladdning från Nätet – med en gratis testlicens som räcker 45 dagar om man vill prova först. Väljer man att köpa licensen går den på 99 USD för användning till max tre teleskop.

Till sin struktur är programmet uppbyggt kring olika sekvenser med objekt, sådana som slutartider, filter, ”darks” m.fl. Det har en planeringsdel, för vilken fordras anslutning till datanätet, men annars räcker för körning strömmen från batteri. Utrustning som stöds är, förutom teleskopet och dess fokuserare, kamera, filterhjul, autoguider, ”flat box” m.m., men också observatoriefunktioner som stängning/öppning samt väder- och temperaturövervakning. Målets namn och position, lägsta höjd över horisonten m.m. behöver anges, liksom tidpunkt för exponeringar. Några sajter från vilka man kan importera data för objekt är: ”Astro Planner”, ”Deep-Sky Planner” och ”Starry Nights”

Håkan avslutade med en demokörning på stor-dia och lovade att för säkerhets skull återkomma med en kort beskrivning av programmet i en kommande STELLA.

Text: Bertil Forslund

Lämna ett svar