2016-03-14 Öppet Hus för allmänheten

Uppåt 20 personer som var nyfikna på STAR tittade in i Magnethuset på kvällen. Klockan 19 inledde ordförande Peter med att presentera föreningen och dess verksamhet och mål, varpå teleskopet uppe i kupolen demonstrerades. Tyvärr blev inte dagens mulna väder bättre mot kvällen, men en okulartitt på Månen bakom skyarna kunde vi ändå bjuda på. Det ”eventuella föredrag” som utlovats i programmet därefter blev en riktig genomgång av Nippe Olsson på temat astronomiska fundamenta och märkvärdigheter inför bänkade åhörare från ”allmänheten” samt kvardröjande STAR-funktionärer. Exempel gavs på teleskopkonstruktioner, sådana som nyttjas av både proffs och amatörer, och förutsättningar för att använda dem optimalt. Bland övriga diskuterade ämnen hörde såväl tidiga astronomiska bedrifter, t.ex. Ole Römers uppskattning av ljushastigheten på 1600-talet, som dagens funderingar och slutsatser om ”mörk materia” och ”mörk energi. Frågor ställdes förstås från auditoriet och besvarades, ännu efter kl. 21.

Text: Bertil Forslund

Lämna ett svar