2004-03-08 Föredrag av Intendenten på Observatoriemuseet

Måndagen den 8 mars gästade Anders Eriksson oss med ett föredrag om de Särtryck ur KVA:s samlingar som STAR fick i 40års present från
Observatoriemuseet. Anders som är en mycket duktig föredragshållare fängslade åhörarna och lockade till fler muntra skratt. Vi fick bland annat lära oss att dessa särtryck är original från 1700 talet. Ursprungligen är det läromedel som KVA gav ut 4 gånger om året för att befolkningen skulle blir mer bildad. Anders berättade också att hans namne Anders Celsius blev berömd när han tillsammans med Fransmän var i Torneå och bevisade Newtons teori om att jorden var tillplattad som en tomat. Den allmänna teorin i Frankrike var annars att Jorden såg ut som ett Päron. Skrifterna användes även till att publicera de senaste rönen inom bland annat astronomi. Per Warghentin KVA:s astronom och Stockholms Observatoriums första föreståndare publicerade sina upptäckter om Jupiter månarnas ockultationer där 1759. Särtrycken finns att köpa ibland annat Antikvariat till det facila priset av cirka 500 kronor.

Tyvärr så var vi inte så många som kommit för att lyssna på Anders. Men vi som var där var desto mer begeistrade och roade av det mycket intressanta föredraget. Tack vare den entusiastiska publiken så lovade Anders några dagar senare att gärna komma tillbaka under hösten 2004 eller våren 2005. Då hoppas jag det blir fullt hus för Anders kan trollbinda en publik.

Text: Nils-Erik Olsson

Lämna ett svar