STAR:s Vårprogram 2019 (gammal)

Aktiviteterna äger rum i Magnethuset på Observatoriekullen och börjar på klockslaget 19:00, om annat inte anges. Kom i tid, begränsat antal sittplatser.

Programmet kan ändras med kort varsel. Aktuellt program anslås i Magnethuset och finns på www.starastro.org.

 

Mån 7 jan STARtmöte. Vi öppnar säsongen med samtal om vårprogrammet, pratar astronomi och planerar inför våren.
Mån 14 jan Föredrag. Per Ahlin, författaren till den populära Astronomisk kalender, berättar om hur han skapar sina böcker.
Mån 21 jan (Fullmåne 21 jan) Observationskväll i Magnethuset. Vi observerar i vårt teleskop. Vid mulet väder pratar vi astronomi och lär av varandra
Mån 28 jan Öppet Hus för medlemmar. Gör en egen aktivitet, samtal om något aktuellt eller annat spännande. Dator och projektor är tillgängliga. Styrelsen har möte i det inre rummet.
Mån 4 feb Observationskväll med utflykt. Vi träffas vid Magnethuset kl. 19:00 för gemensam färd till Saltis i egna bilar. Vid dåligt väder är vi i Magnethuset.
Mån 11 feb Presentation av den nya hemsidan. Om det är stjärnklart observerar vi också i vårt teleskop i Magnethuset.
Mån 18 feb (Fullmåne 19 feb) Årsmöte klockan 19:00: Se kallelse med dagordning på baksidan av programmet. Efter mötet serveras kaffe och kaffebröd.
Mån 25 feb STAR party i Magnethuset. Kvällen är till för att lösa medlemmars problem. Tag med din utrustning så hjälps vi åt att förklara eller montera.
Mån 4 mar Observationskväll i Magnethuset. Vi observerar i vårt teleskop
Mån 11 mar Möte. Vi träffas i Magnethuset och diskuterar astronomi och om vädret är klart observerar vi i vårt teleskop
Mån 18 mar (Fullmåne 21 mar) Öppet Hus för Allmänheten i Magnethuset. Från klockan 19:00 till 21:00 har vi vårt teleskop öppet och visar stjärnhimlen/månen. Vid mulet väder svarar vi på frågor, eventuellt föredrag kl. 19:00. Välkomna!
Mån 25 mar Öppet Hus för medlemmar. Gör en egen aktivitet, samtal om något aktuellt eller annat spännande. Dator och projektor är tillgängliga. Styrelsen har möte i det inre rummet.
Mån 1 apr Observationskväll med utflykt. Vi träffas vid Magnethuset kl. 19:00 för gemensam färd till Saltis i egna bilar. Vid dåligt väder är vi i Magnethuset.
Lör 6 apr (Nymåne 5 apr) Vår-STAR-party. Utflykt till Ingarö, Björnöreservatet med egna bilar eller buss. Ta med egen utrustning. Vi ses vid solnedgången.
Mån 8 apr Astro Loppis: Ta med det du vill göra dig av med och sälj. STAR säljer ut sådant som inte används.
Lör 13 apr Vår-STAR-party (reservdag för 6 apr).
Mån 15 apr (Fullmåne 19 apr) Fusionsenergi – Kan vi skapa en stjärna på jorden? Föredrag av Pablo Vallejos, doktorand inom fusionsplasmafysik på KTH och STAR medlem
Lör 27 apr Kulturnatt Stockholm: Vi har öppet klockan 18 till 24. Programmet kommer på hemsidan www.starastro.org.
Mån 29 apr Astrofotokväll. Ta med dina bra och dåliga astrobilder. Vi har dator och projektor.
Mån 6 maj Supernovarester, lämningar efter exploderande stjärnor och vad de kan används till inom dagens astrofysik: Föredrag av Claes-Ingvar Björnsson, professor vid Stockholms Universitet.
Mån 13 maj Möte. Vi träffas i Magnethuset och pratar astronomi
Mån 20 maj (Fullmåne 18 maj) Öppet Hus för medlemmar. Gör en egen aktivitet, samtal om något aktuellt eller annat spännande. Dator och projektor är tillgängliga. Styrelsen har möte i det inre rummet.
Mån 27 maj kl 18.00 Vårfest: Vi börjar kl. 18:00. I solens sken grillar vi korv och umgås på Magnethusgården.

 

Håll utkik på hemsidan för eventuella ändringar.