Astronomisk Adventskalender

Astronomisk almanacka 1-24 december

De 24 klassiska stjärnbilderna presenteras, 1 ny per dag.

Besök eller ladda om sidan dagligen för ny stjärnbild.

Denna almanacka visar hela norra stjärnhimlen med stjärnbilderna som “streckfigurer” (stjärnor med streck mellan de som bildar stjärnbildernas huvudform), där ena stjärnbilden efter den andra varje dag ersätts av en teckning av den figur (gud, människa, djur eller sak) som stjärnbilden ska föreställa och en mycket kort beskrivning.

Fr.o.m. 1:a december så att den 24:e december finns 24 teckningar av de klassiska (från grekisk antik enligt den grekisk-egyptiske astronomen Ptolemaios) stjärnbilderna.

Den 25:e fylls stjärnhimlen i med ytterligare 12 mindre eller delvis dolda (under himmelsekvatorn) klassiska stjärnbilder och den 26:e fylls stjärnhimlen i med ytterligare 9 moderna och i regel ganska oansenliga stjärnbilder. Besök eller ladda om sidan dagligen för att få se stjärnbildernas teckningar och den senaste korta presentationen.

Konstruktör: Magnus Zeisig. magnuz.se

2023-08-22 STELLA nummer 2 2023

Nytt nummer av STELLA skickas ut i veckan. Det finns även att läsa på hemsidan (nya nummer av tidningen endast för medlemmar).

  STELLA nummer 2 2023

Rho Ophiuchi region
Foto: Göte Flodqvist

Innehåll i nr 2 – 2023

  • Hänt i STAR
  • Är Litium vår civilisations räddare i nöden?
  • Planeterna hösten 2023
  • Funderingar om ljusföroreningar
  • Teleskop bortskänkt
  • Angkor Wat och kosmologi
  • Korsord

2023-05-22 Vårfest

Vårfesten är säsongens avslutning. Hela 23 medlemmar deltog och vi hade en mycket trevlig korvgrillning med bra stämning och maten räckte till alla, tack vare att ni föranmälde er så duktigt.

Jag säger stort GRATTIS till Magnus Zeisig som vann vår frågesport och fick en chokladask!

Styrelsen vill rikta ett stort TACK till alla som lagt sin fritid på att hjälpa till i STAR under terminen. Utan er, ingen verksamhet! 🙂

Text: Katarina Art

Ett glatt gäng på vårfesten

Ordförande Katarina Art delar ut priset i frågesporten till vinnaren Magnus Zeisig.

2023-05-08 Astrofotokväll

Som vanligt en givande kväll för de som gillar astrofoto. Här kan man visa upp sina fotografiska insatser med både bra och dåliga bilder. Alltid lär man sig något! Resultaten som visades upp denna kväll var både bra, intressanta och motivmässigt varierat.

Först ut var Göte Flodqvist som förklarade vad dispersion är och att det är bäst att fota objekt som ligger högt över horisonten. Han hade detaljrika bilder på Sombrerogalaxen och Antenngalaxerna tagna på Öland under mörk himmel.

Bengt Rutersten fotar mest från sin bostad i Farsta och nu var det konjunktionen Jupiter och Venus, en animering av norrskensbilder, den gröna kometen C/2022 E3 (ZTF) och den planetariska nebulosan NGC2371 som han hade fångat på bild.

Katarina Art visade bilder tagna med Canon-kamera utan teleskop. Bl.a. Månens ockultation av Mars, komplexa halos kring solen, sällsynta pärlemormoln på 20-30 km höjd, kometen C/2022 E3 (ZTF) och konjunktioner med Venus, Jupiter och Merkurius.

Bernt Balkh hade rest i Kambodja och Thailand och bl.a. besökt den gamla helgedomen Angkor Wat, som har kosmisk anknytning. Se vidare artikel på sidan 15.

Michael Nekludov har ett observatorium på Torö som kan fjärrstyras från Nacka. Han kunde visa upp massor med långtidsexponerade bilder, ofta tagna med smalbandsfilter. Bland de bästa var Heart- och Soulnebulosorna IC1805 resp. IC1848 liksom Dubbelklustret i Perseus. För några bilder hade han använt Margareta Westlund-teleskopet i Spanien.

Gunnar Lövsund deltog via ZOOM och berättade om sina vedermödor med att uppgradera sin utrustning för att kunna köra programmet N.I.N.A. Han visade fotoresultat för Månen, M63 Solrosgalaxen samt klothoparna M3 och M13.

Bilderna visade tydligt vilken variation av objekt det finns att fotografera. I Magnethuset var det 22 personer och fyra ytterligare var med på ZOOM.

Soul Nebula IC 1848 i Cassiopeja, 2023-02-18, Torö.
Foto Michael Nekludov