Kommande aktiviteter i STAR

För mer info se under meny Kalender

Tips från Kungl. Vetenskapsakademien

Häromdagen tillkännagavs årets Crafoordpristagare i astronomi: Douglas Gough, Jørgen Christensen-Dalsgaard, och Conny Aerts ”för utvecklingen av metoderna för asteroseismologi och deras tillämpningar för studiet av solens och andra stjärnors uppbyggnad.” 
 
Vi tänkte att det här var en nyhet som kunde intressera er och det vore roligt om ni ville sprida den i era kanaler.
 
I bifogat inlägg finns en kort film som presenterar priset och pristagaren, mer information hittar ni här: https://www.kva.se/nyheter/arets-crafoordpristagare-ser-in-i-stjarnorna-och-beskriver-geometriska-former/
 
Här är en länk till vårt inlägg på Facebook med en film om pristagarna och deras upptäckt: https://www.facebook.com/Vetenskapsakademien/posts/pfbid02dap89noHWFqWADp6hL773oCxjti5LuN4ufrihEvCuAHBnZi8fpfPkj4vjzBPbUXWl
 
Crafoordpriset är ett av världens största vetenskapliga priser med en prissumma på sex miljoner kronor.
 

ESO söker ingenjörer

ESO söker ingenjörer:

https://www.impactpool.org/

Ett webinarium om hur det är att arbeta för ESO tisdag 23 januari kl  15:

https://www.impactpool.org/webinars/the-european-southern-observatory-and-our-engineers

“We are particularly interested in optical, electrical, electronics, laser/photonics, instrumentation, software, system engineers… either at our HQ in Garching Germany or at one of our three sites in Chile”

 

2023-12-19 STELLA nummer 3 2023

Nytt nummer av STELLA skickas ut i veckan. Det finns även att läsa på hemsidan (nya nummer av tidningen endast för medlemmar).

  STELLA nummer 3 2023

Månförmörkelsen 28 okt 2023 sedd från Nice
Foto: Ivar Hamberg

Innehåll i nr 3 – 2023

  • Hänt i STAR
  • British International School på besök
  • Visningar i Saltsjöbaden
  • AI=Astronomisk Intelligens?
  • Glöm inte att ta med handkikaren på nästa resa!
  • Heart Nebula – IC1805
  • Svarta hål, mörk materia och mörk energi
  • Bortom nobelpriset i fysik 2023
  • Vinjetteringsproblemet…igen
  • Korsord

2023-11-27 Astrofotokväll

8 medlemmar visade sina alster från fotosessioner under hösten.

Seth Björk är nybliven medlem och även ny som astrofotograf. Han visade lovande takter med bilder tagna med okularprojektion av månen, Venus och solfläckar.

Bengt Rutersten hade besökt Royal Greenwich Observatory i London men även Sagittariusträffen på Öland i augusti. Fina bilder av Helixnebulosan, Lejonnebulosan, Nordamerikanebulosan och Slöjnebulosan.

Ivar Hamberg visade både filmer och stillbilder av solfläckar och protuberanser förutom M51, NGC7000 i SHO-paletten, Cirrus nebulosan i H-alfa samt kommenterade månbilden på denna tidnings framsida.

Håkan Lundberg hade bilder tagna på Öland av några nebulosor, såsom Trifid M20, Cocoon IC5146, Crescent NGC 6888.

Katarina Art tar gärna bilder utan teleskop där man även ser hus. Hon hade bilder med Venus, månen, Jupiter och Merkurius samt mera udda bilder av ljuspelare av iskristaller m m.

Rolf Barthelmes hade fina långtidsexponeringar av nebulosorna Pacman, Crescent, Cirrus och den lite ovanliga NGC6188 Fighting Dragons tagen i Namibia.

Gunnar Lövsund presenterade ett pågående projekt med en mosaik av Nordamerikanebulosan NGC7000.

Bernt Balkh slutligen visade diverse bilder tagna med en Sony Coolpix kamera tagna på Kökar, Åland, och Komodo, Indonesien.

 Så många fina bilder! Man blir imponerad.

Text: Gunnar Lövsund

2023-11-20 Observationskväll i Magnethuset

På programmet: Titt på månen som är nära Saturnus. Utlyst veckan innan på hemsidan och FaceBook: Kortföredrag om ”Hubble och universums expansion” av Charles Camara.

Vi blev 11 personer som samlades i Magnethuset denna måndag. Tyvärr var vädret mulet. En medlem hade för första gången med sig sitt barnbarn som går i 5e klass.

Först lyssnade vi till Charles som i 20 minuter pratade om Hubbles observationer som 1923 ledde till att teorin om universums expansion stärktes. Vi fick även höra om tidigare tankar på samma linje, och om dem som bidrog till upptäckten. Vi fick en förklaring till Hubbles konstant. Allting ackompanjerat med mycket fina historiska bilder. Efter det hade vi en kortare diskussion. Därefter följde några med Tony upp i kupolen där han visade vårt teleskop, och Bernt Balkh pratade om stjärnbilderna Giraffen och Lodjuret. Stjärnkartor över deras lägen visades.

Sedan stängde Tony kupolen och vi hade en mycket trevlig allmän diskussion tills det blev dags att gå hem.

En väldigt lyckad måndag, med en blandning av nya och gamla medlemmar.

Text: Katarina Art